Engedményezési szerződés

18 000 Ft

Leírás

Ez az engedményezési szerződés minta segíthet abban, hogy a hitelezője felé kötelezettségét egy már fennálló jogviszonyból származó követelésének átruházásával, a követelésének engedményezésével teljesítse.

Az alábbi engedményezési szerződés elsősorban a vállalkozásoknak segíthet abban, hogy gazdasági nehézségeiket és likviditási problémájukat követelésük engedményezésével hidalják át. Ennek különösen nehéz gazdasági helyzetbn nőhet meg a szerepe, hiszen számos vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd és egy ilyen megoldás segíthet a likviditás fenntartásában.

Egy követelés engedményezésének áfa szempontjából történő figyelembevételénél vizsgálni kell, hogy maga az engedményezés milyen okból történt. Amennyiben az engedményezés során a másik fél felé fennálló tartozás kiegyenlítése (beszámítása, kompenzálása) miatt történik, úgy ez lényegében a követelés megtérítését jelenti. Így, mivel az engedményezés során nem történik szolgáltatásnyújtás, ez nem tartozik az Áfa törvény hatálya alá.

A szerződés az Engedményes részéről számos biztosítékot tartalmaz és részletesen meghatározza azt a jogviszonyt is, mely az Engedményesre száll át. Természetesen az engedményezési szerződés nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek között fennálló kötelezettségek kiegyenlítését is szolgálhatja.

További információk

Terjedelem

4 oldal

Érdekelhetnek még…