Egyéni leltárfelelősségi megállapodás a munkavállalóval

18 000 Ft

Leírás

Hogyan érvényesítsük a munkavállalónk leltárhiányért való felelősségét? A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a munkavállalókat a velük kötött megállapodás alapján az ismeretlen okból keletkező leltárhiányért való objektív felelősségvállalásra kötelezzék. Ezen megállapodás lehet az alapja annak, hogy a kereskedelmi, szolgáltatási területen tevékenységet folytató munkáltató a munkavállalója ellen később a munkáltató objektív felellősségre vonási eljárást kezdeményezzen. Fontos azonban, hogy ez a leltárfelelősség kifejezetten az ismeretlen eredetű leltárhiányért való felelősségre vonatkozik, ha az ok ismert, akkor az annak megfelelő szabályok szerinti kártérítési igénnyel lehet fellépni (pl. lopás esetén).

Fontos, hogy megállapodásnak a jogszabály által meghatározott tartalmi feltételeknek meg kell felelnie, és minden olyan tájékoztatást meg kell adni a munkavállaló számára, amely alapján el tudja dönteni, hogy ezt az objektív leltárfelelősséget vállalja-e vagy sem. Mindezekre az általunk szerkesztett megállapodás mintában külön mellékletre utalással tértünk ki, azonban a mellékletek a szerződésmintának nem részei. Ennek oka, hogy minden vállalkozás – profiljának megfelelően – más és más, nyilvánvalóan teljesen általános készletkört, átadás-átvételi eljárást vagy leltározási szabályzatot nem tudunk szerkeszteni, ahhoz a vállalkozás egyedi sajátosságainak ismerete is szükséges. Másrészt ezeket a szabályok elkészítését maguk a számviteli jogszabályok is előírják, ezért ezekkel a vállalkozásoknak eleve rendelkeznie kell.

Amennyiben a leltárfelelősséggel együtt járó munkakörhöz kapcsolódóan a munkavállaló a megállapodást nem kívánja aláírni, az a munkáltató felmondását megalapozó jogszerű indok lehet a bírói gyakorlat szerint.

További információk

Terjedelem

3 oldal

Érdekelhetnek még…